FAQ

Imam dijabetes već 7 godina, od svoje pedesete. Pridržavam se svih uputa svog ljekara i pod redovnom sam kontrolom. Po preporuci ljekara uzimam lijekove za sniženje šećera u krvi. Moj ljekar mi je nedavno savjetovao da u okviru svoje uobičajene terapije počnem uzimati MECOBALAMIN uz pojašnjenje da je riječ o dodatku prehrani koji sadrži vitamin B12. Molim Vas možete li mi pojasniti zašto takva preporuka? Ljekar je rekao da spadam u skupinu pacijenata rizičnu za nastanak nedostatka vitamina B12.

Istraživanja su pokazala da dugotrajna terapija nekim lijekovima obaveznim u liječenju šećerne bolesti tipa 2 (metformin) može dovesti do manjka vitamina B12 (metformin ometa apsorpciju vitamina B12 preko crijevne sluznice). Nedostatak vitamina B12 kao posljedica dugotrajne primjene metformina može doprinijeti pojavi simptoma oštećenja perifernih živaca, najčešće u rukama i nogama, a koje osjećamo poput trnjenja ili žarenja na tipičnom ograničenom području ruku i nogu. Pored ovih simptoma, zbog nedostatka vitamina B12 mogu se javiti i drugi simptomi: umor i slabost, zatvor, gubitak apetita, gubitak tjelesne težine, gubitak ravnoteže, konfuzija, otežano pamćenje, depresija te iritacija sluznice usne šupljine.
Današnje medicinske preporuke smatraju da je kod svih osoba koje uzimaju lijekove za snižavanje šećera u krvi duže od četiri godine potrebo uključiti vitamin B12. MECOBALAMIN sadrži metilkobalamin kao aktivnu formu vitamina B12 koja se (u odnosu na druge, neaktivne forme vitamina B12 poput cijanokobalamina) apsorbuje potpunije, brže i zadržava se duže u organizmu. Za Vas, kao pacijenta koji koristi metformin, važna je informacija da ćete potpuni efekat dodatnog unosa vitamina B12 osjetiti samo ukoliko ga unesete u obliku sublinvalnih tableta.

Imam 67 godina i vodim dosta aktivan život. Često planinarim, a ishranu baziram na povrću, ne jedem meso (inače sam vegetarijanac posljednjih 5 godina). Nedavno sam čitao o tome da bi osobe preko 65 godina trebale povesti računa o povremenom uzimanju vitamina B12. Magistra u apoteci mi je dala potvrdan odgovor uz pojašnjenje da je najbolje koristiti tablete koje se stavljaju pod jezik. Da li ja trebam uzimati ovaj vitamin?

Osobe Vaše dobi imaju povećan rizik za nastanak nedostatka vitamina B12 usprkos adekvatnoj ishrani. Istraživanja su pokazala da čak jedna od tri osobe starosne dobi iznad 65 godina ima manjak ovog vitamina. Naročito su izložene osobe koje su slabije fizički aktivne što se ne odnosi na Vas. Međutim, navodite da ne jedete meso što povećava rizik razvoja manjka vitamina B12, jer je najbolji izvor vitamina B12 upravo meso. Vitaminom B12 najbogatije su namirnice životinjskog porijekla poput jetre, mišića, meso peradi, zatim mlijeko i mliječni proizvodi, te jaja. Nakon prestanka uzimanja mesa, simptomi manjka vitamina B12 se u odraslih pojavljuju nakon 1-5 godina i tada je potrebno duže vremena da se nadoknadi nastali deficit. Preporučujemo Vam da počnete sa uzimanjem MECOBALAMINA, s obzirom da sublingvalna formulacija tableta MECOBALAMINA omogućava maksimalnu iskoristivost ovog vitamina, gdje se metilkobalamin apsorbira lokalno i njegov unos u krvotok nije ovisan o stanju probavnog trakta ili eventualnim interakcijama s drugim lijekovima. Zbog navedenog, MECOBALAMIN je proizvod prvog izbora kako za liječenje tako i za prevenciju nedostatka vitamina B12 koji omogućava efikasnije i brže otklanjanje simptoma uz dobru podnošljivost i jednostavnu primjenu.

U zadnje vrijeme osjećam simptome poput nesigurnosti u hodu, imam osjećaj da ću pasti. Često sam neraspoložena, ne mogu reći da se osjećam žalosno niti depresivno, ali sam više nestrpljiva naročito kada moram negdje da požurim ili kada sam u stisci sa vremenom. Imam 37 godina, dvoje djece, zaposlena sam, često ostajem prekovremeno na poslu. Na obaveznom sistematskom pregledu ljekari su ocijenili moje zdravstveno stanje kao zadovoljavajuće. Ja sam mislila da su moje nesvjestice simptom eventualno povišenog krvnog pritiska, za koji sam mislila da će mi biti dijagnosticiran na ovom pregledu. Nakon tog pregleda, obavila sam dodatne analize spolnih hormona, uradila doppler krvnih sudova vrata tragajući za uzrokom mog stanja. Ne znam šta da radim, da li me možete posavjetovati da li se možda radi o nedostatku nekog vitamina ili minerala? Povremeno uzmem magnezijum u šumećim tabletama ali nisam primijetila poboljšanje.

Simptomi koje navodite odgovaraju simptomima manjka vitamina B12, a nastaju zbog oslabljenog osjeta položaja i vibracija u ekstremitetima, što može voditi ka nesigurnosti u hodu i blagoj nesvjestici tj. vrtoglavici. Ove simptome može pratiti otežan hod, uz osjećaj teških nogu i/ili osjećaja trnjenja u rukama i stopalima. U slučajevima dugotrajnog nedostatka ovog vitamina mogu se javiti i simptomi promjena na vidnom i slušnom aparatu, kao i promjene čula mirisa. Istraživanja pokazuju da se simptomi poremećaja perifernog neravnog sistema zbog nedostatka vitamina B12 javljaju kod 75 do 90% osoba kojima čak i samo djelimično nedostaje ovaj vitamin. Vi biste trebali dodati svojoj ishrani vitamin B12 obzirom da je manjak ovog vitamina najvjerovatniji uzrok simptoma koje navodite. MECOBALAMIN sadrži vitamin B12 u jedinoj aktivnoj formi ovog vitamina koji će pomoći izgradnju strukturno ispravnih ovojnica nerava zahvaljujući čemu će doći do poboljšanja funkcije nerava i smanjenja simptoma koje osjećate.
Kada je riječ o ulozi u očuvanja zdravlja nervnog sistema, vitamin B12 u sastavu MECOBALAMINA je neophodan u sintezi supstanci u mozgu koje učestvuju u prenosu nervnih impulsa u moždanim aktivnostima zahvaljujući kojima pamtimo, mislimo i komuniciramo. Manjak ovog vitamina može biti povezan sa povećanjem nefunkcionalnog dijela moždanog tkiva što za posljedicu ima nastanak simptoma poput zaboravljanja, vodeći čak i u demenciju. Pravovremena nadopuna ovog vitamina u sastavu MECOBALAMINA smanjuje rizik slabljenja funkcija nervnog sistema te pomaže očuvanju zdravlja nervnog sistema.
Naša preporuka je da uzimate MECOBALAMIN koji sadrži jedini aktivni oblik vitamina B12 (metilkobalamin) u forulaciji sublingvalnih tableta (tablete koje se otapaju pod jezikom) čime se omogućava maskimalna iskoristivost unesenog vitamina B12. MECOBALAMIN može biti vaš prvi izbor za liječenje i prevenciju nedostatka vitamina B12 jer omogućava efikasnije i brže otklanjanje simptoma. MECOBALAMIN sadrži optimalnu dnevnu dozu vitamina B12, prijatnog je okusa (aroma višnje), dobro se podnosi i primjenjuje se samo jedanput dnevno što je naročito praktično za osobe sa mnogo dnevnih obaveza poput Vas.

Zbog dijagnosticiranog nedostatka vitamina B12, moj otac redovno uzima ovaj vitamin u tabletama. Inače je taj nedostatak kod mog oca uzrokovan hroničnim gastritisom koji sa očeve strane imamo u porodičnoj anamnezi. Zbog gastritisa veoma često koristi lijekove za smanjenje želučane kiseline. Međutim, moj otac na preporuku farmaceuta taj vitamin uzima u tabletama koje su namijenjene za peroralnu primjenu. Obzirom da smo na fakultetu nedavno imali predavanje iz predmeta farmakologija o tome kako obične tablete ovog vitamina ne znače faktički ništa za pacijente sa hroničnim gastritisom jer njima nedostaje tzv. unutrašnji faktor kojeg luči sluznica želuca, molio bih da mi odgovorite na pitanje da li bih svom ocu mogao uzeti MECOBALAMIN jer sam vidio da se radi o sublingvalnim tabletama? Unaprijed zahvalan.

Forme vitamina B12 u običnim tabletama se značajno razlikuju od sublingvalnih tableta. Obje forme se uzimaju na usta, s tim da se obične i film tablete gutaju, dok se sublingvalne tablete stavljaju pod jezik dok se ne otope u potpunosti. Obične i filma tablete se apsorbiraju iz crijeva, dok se sublingvalne tablete apsorbiraju u krvotok direktno preko podjezične sluznice usta. Za apsorpciju vitamina B12 iz crijeva neophodno je istovremeno prisustvo tzv. unutrašnjeg faktora kojeg luči zdrav želudac. Ovaj faktor nije potreban kod primjene sublingvalnih tableta i lokalne apsorpcije u usnoj šupljini. Zbog toga se primjena sublingvalnih tableta MECOBALAMINA preporučuje pacijentima koji boluju od gastritisa i drugih oboljenja probavnog sistema, ili uzimaju neke lijekove (među kojima su i lijekovi za smanjenje lučenja želučane kiseline kod kojih omogućava efikasnije i brže otklanjanje simptoma nedostatka vitamina B12.

Ambulantnim pacijentima sa hroničnim bolovima u našoj ambulanti često dajemo injekcije vitamina B12. Obzirom da kao medicinska sestra često imam priliku vidjeti da je taj način primjene, iako efikasan, za pacijenta često i bolan, naporan, neugodan ili nepraktičan, interesira me da li postoji praktičniji i lakši način primjene, a koji bi imao isti ili približno isti učinak kao injekcija vitamina B12?

Postoji formulacija vitamina B12 koji postiže isti učinak kao vitamin B12 u sastavu injekcija koje se daju u mišić. To su sublingvalne tablete MECOBALAMINA (metilkobalamina) koje se otapaju pod jezikom. Primjena je laka, praktična i bezbolna i nema potrebe angažovanja drugih lica, kao što je to kod primjene injekcija. Također, metilkobalamin u sastavu MECOBALAMINA predstavlja već aktivnu formu vitamina B12 i ne zahtjeva prethodno pretvaranje neaktivne u aktivnu formu, kao što je to slučaj sa hidroksikobalaminom u sastavu injekcija. Ukoliko će pacijent uzimati MECOBALAMIN umjesto injekcija, preporučuje se primjenjivati jednu tabletu dnevno do povlačenja simptoma, odnosno poboljšanja stanja.