Simptomi

Simptomi i tegobe izazvani nedostatkom vitamina B12

Neki od simptoma i tegoba koji se odnose na nedostatak vitamina B12 mogu izgledati dosta nespecifično, i nedostatak vitamina B12 veoma često ostaje neprepoznat. Procjenjuje se da 3-40% opšte populacije ima nedostatak vitamina B12 (u zavisnosti od korištenih dijagnostičkih kriterija) i da većina ostaje nedijagnosticirana.

Prepoznavanje nedostatka i liječenje je od suštinske važnosti za sprečavanje ozbiljnih posljedica, naročito od strane krvnog i nervnog sistema. Potrebno je prepoznati pacijente iz visokorizičnih grupa ili one sa znacima i simptomima nedostatka vitamina B12. Prepoznavanje nedostatka vitamina B12 je moguće na osnovu simptoma, a može se potvrditi analizama koncentracija vitamina B12 u serumu.

Simptomi i tegobe izazvani nedostatkom vitamina B12
Simptomi i tegobe izazvani nedostatkom vitamina B12

Kako dolazi do manjka vitamina B12 u organizmu?

Vitamini su izrazito važne hranjive materije neophodne za normalno funkcioniranje našeg tijela i moramo ih redovno unositi hranom budući da ih naš organizam ne može sam sintetizirati. Kako većina današnjeg zdravog stanovništva prakticira nezdrave prehrambene navike, sve češće nailazimo na asimptomatske, pa čak i simptomatske nedostatke vitamina, što traži suplementaciju (nadoknadu) vitamina putem farmaceutskih preparata, čime se olakšava očuvanje i održavanje našeg zdravlja. Čak i u tom slučaju, potrebno je osigurati primjerenu apsorpciju i iskoristivost unesenog vitamina u krvotok, pa je veoma bitno u kakvoj se farmaceutskoj formi nalazi vitamin koji trebamo.

Vitamin B12 ne sintetiziraju ni čovjek, ni biljke ni životinje, već samo neke vrste bakterija iz probavne mikroflore životinja preživara, a čovjek ga uglavnom unosi konzumiranjem mesa tih životinja, ribe, nekih mliječnih proizvoda. U nekim razvijenim zemljama sprovodi se i fortifikacija (obogaćivanje) hrane vitaminom B12, sve u cilju sprečavanja razvoja poremećaja uzrokovanih nedostatkom vitamina. Nedostatak u hrani se javlja najčešće kod osoba koje ne konzumiraju meso (vegeterijanci, vegani, dojenčad majki vegetarijanki, kod raznih pomodnih dijeta i sl.). Manjak vitamina B12 usljed nedostatka u hrani je javlja relativno rijetko, dok je češće prouzrokovan poremećenom apsorpcijom ili nemogućnošću iskorištavanja unesenog vitamina B12.

Da bi se uneseni vitamin B12 neometano apsorbirao i iskoristio, neophodna je cjelovitost građe i funkcije probavnog sistema, odnosno cijelog niza probavnih organa (potrebno je imati zdrav želudac, tanko crijevo, gušteraču, jetru, žuč…).  Razlog tome je tzv. unutrašnji faktor, Šta je unutrašnji faktor, neophodan za apsorpciju vitamina B12 u tankom crijevu?
 
Vitamin B12 iz hrane se otpušta u kiselom okruženju želuca i veže za R protein iz želuca i pljuvačnih žlijezda. Enzimi gušterače cijepaju taj B12 kompleks (B12 – R protein) u tankom crijevu. Nakon toga, za vitamin B12 se sada veže tzv. unutrašnji faktor (engl. „intrinsic factor“), protein koji se normalno stvara i izlučuje iz žljezdanih ćelija sluznice želuca i koji je neophodan za transport vitamina B12 kroz crijeva i njegovu apsorpciju u krvotok do koje dolazi u završnom dijelu tankog crijeva.
 
Vitamin B12 je u plazmi vezan za transportne proteine, transkobalamine I i II. Transkobalamin II je odgovoran ponajprije za dopremu vitamina B12 u tkiva. Jetra pohranjuje velike količine vitamina B12. Enterohepatična reapsorpcija pomaže pri zadržavanju vitamina B12. Jetrene rezerve vitamina B12 mogu, u normalnim okolnostima, zadovoljavati fiziološke potrebe tokom 3 do 6 godina ukoliko unutrašnji faktor nedostaje, a nekoliko mjeseci do 1 godine ukoliko ne postoji enterohepatična reapsorpcija.
koji je neophodan za normalnu apsorpciju/iskorištavanje unesenog vitamina B12.

Zato skoro svi poremećaji želuca i donjih dijelova probavnog sistema koji ometaju nomalnu funkciju ovih organa istovremeno otežavaju ili onemogućavaju lučenje unutrašnjeg faktora i apsorpciju/iskorištavanje vitamina B12, te su ovakve osobe izložene većem riziku od razvoja nedostatka vitamina B12!  Manjak vitamina B12 se može pojaviti i kod zdravih osoba ukoliko spadaju u neke od rizičnih skupina.

Ukoliko pripadate nekoj od spomenutih rizičnih skupina, razmislite o potrebi nadoknade vitamina B12!