Uloga MECOBALAMINA

Koja je uloga MECOBALAMINA i zašto je važan za zdravlje?

Fiziološke funkcije vitamina B12 su brojne. Direktno ili indirektno je uključen u gotovo sve metaboličke procese. Ukoliko je neophodno izdvojiti najvažnije, može se reći da vitamin B12 pomaže:

mecobalamin-najbrzi-put-do-zdravljamecobalamin-najbrzi-put-do-zdravlja

1

metaboličke procese iskorištavanja energije

Vitamin B12 učestvuje u normalnom metabolizmu ugljikohidrata, masti i proteina. Pomaže pretvaranje ugljikohidrata iz hrane u glukozu koju tijelo može upotrijebiti kao energiju, a to je ujedno i razlog zašto se osobe s manjkom ovog vitamina često osjećaju umorno i slabo. Ako je uzrok umora nedostatak vitamina B12, jutarnja kafa vam neće biti od velike pomoći.

metaboličke procese iskorištavanja energije

2

pravilno funkcioniranje i zdravlje nervnog tkiva i moždanih ćelija

Vitamin B12 je potreban u sintezi neurotransmitera u mozgu, važan je hranjivi sastojak neophodan za rad moždanih ćelija i perifernih nerava, neophodan je u izgradnji i obnovi normalne mijelinske ovojnice perifernih nerava; vitamin B12 ima važnu ulogu u kognitivnim procesima, pamćenju i učenju, održavanju ravnoteže…
Neurološki simptomi se javljaju u 75-90% ljudi kojima nedostaje vitamin B12. Zbog oštećenja sinteze neurotransmitera moguć je razvoj zbunjenosti i potištenosti. Simptomi manjka zbog postepene degeneracije mijelinske ovojnice nerava uključuju smanjen osjet položaja i vibracije u ekstremitetima i smanjene reflekse (npr. nesigurnost u hodu i govoru, blaga nesvjestica/vrtoglavica, smetnje ravnoteže, pogoršanje koordinacije ruku i nogu), oštećenja perifernih ili autonomnih živaca (npr. trnci u rukama i stopalima, bolovi u leđima, trzaji ekstremiteta, smetnje vida i mirisa, impotencija, zatvor ili fekalna i/ili urinarna inkontinencija). U slučajevima težeg nedostatka mogu nastati paranoidni poremećaji (tzv. megaloblastično ludilo), izrazita smetenost, blaži stepen delirija ili teži oblici depresije (kod najmanje 30% hospitaliziranih depresivnih pacijenta potvrđen je manjak vitamina B12). Vitamin B12 poboljšava moždanu funkciju u Parkinsonovoj bolesti, Alzheimerovoj bolesti i drugim demencijama te doprinosi poboljšanju funkcije perifernih nerava u neuropatijama kao komponenta neophodna za izgradnju mijelinske ovojnice nerava.

pravilno-funkcioniranje-i-zdravlje-nervnog-tkiva-i-mozdanih-celija

3

stvaranje i pravilno funkcioniranje crvenih krvnih ćelija/eritrocita

Vitamin B12 je neophodan u finalnoj fazi stvaranja i sazrijevanja funkcionalnih eritrocita (hematopoetska funkcija). U slučaju nedostatka vitamina B12 sporo i podmuklo se razvija tzv. megaloblastna anemija (kada dolazi do stvaranja velikih nefunkcionalnih eritrocita), gdje pored simptoma malokrvnosti (umor, bljedilo, razdražljivost) može doći i do pojave različitih probavnih simptoma, uključujući gubitak apetita i tjelesne težine, zatvor, bol u trbuhu neodređene lokalizacije, bolnost i pečenje jezika i/ili sluznice usne šupljine itd. Hematopoetska funkcija vitamina B12 je u bliskoj vezi sa funkcijama vitamina B9 (naziva se i folna kiselina), a nedostatak jednog i/ili drugog vitamina dovodi i do povećanja vrijednosti homocisteina, dokazanog neovisnog rizičnog faktora za nastanak i razvoj kardiovaskularnih bolesti. Dakle, vitamin B12 smanjuje količinu štetne aminokiseline homocisteina u krvi čime štiti krvne žile, srce i druge organe.

stvaranje-i-pravilno-funkcioniranje-crvenih-krvnih-celija-eritrocita

4

sintezu DNK i RNK (genetski materijal u svakoj ćeliji)

Vitamin B12 učestvuje u stvaranju ispravnog genetskog materijala.

sintezu-DNK-i-RNK-(genetski-materijal-u-svakoj-celiji)

5

očuvanju zdravlja kože i kose

Mogući simptomi manjka vitamina B12 uključuju pojavu neugodnog mirisa tijela, suhu i lomljivu, ispucalu kosu koja brzo sijedi.

povoljno-utice-na-izgled-koze-i-kose

6

očuvanju zdravlja probavnog trakta

Vitamin B12 utiče na jačanje zdravih bakterija u crijevima, te smanjuje broj loših bakterija, što može spriječiti razvoj mnogih probavnih problema, od pojave gljivične infekcije Candidom do oštećenja sluznice probavnog sistema kod upalne bolesti crijeva. Vitamin B12 ima značajnu ulogu u liječenju oboljenja probavnog trakta kao što su sindroma iritabilnog kolona, Kronove bolesti itd.

povoljno-utice-na-jacanju-zdravih-bakterija